Onderzoekers zoeken Neurologische Handtekening voor Fibromyalgie

Zou het niet geweldig zijn als er een manier om te kijken naar de hersenen van die van ons met fibromyalgie en zien dat we anders was? Nou, het lijkt (weer) dat er alleen maar zou kunnen zijn.

Er zijn een paar studies nu dat duidelijke verschillen in de hersenen van die van ons met fibromyalgie proces dingen hebben laten zien in vergelijking met gezonde mensen. Ik schreef over een studie van een paar jaar geleden dat een bleek verschil in onze hersenen bij het gebruik van het werkgeheugen.  Een 2014 studie van Maria Lopez-Sola et al blijkt dat die van ons met fibromyalgie hebben ook verschillende hersenen reacties op niet-pijnlijke stimuli.

Het feit dat fibromyalgie patiënten zijn hyper-gevoelig is niets nieuws. We hebben meer kans om pijn te voelen als de pijn er niet zou moeten zijn. Een zachte knuffel, of zelfs lakens schuren tegen onze benen kan leiden tot pijn. Studies hebben aangetoond dat het niet allemaal in onze hoofden, het is in onze zenuwen en de manier waarop ze de pijn te verwerken.

Deze studie vergeleek de manier waarop de hersenen verwerken non-pijnprikkels (auditieve, visuele, en touch) in zowel de Fibromyalgie patiënten en gezonde controles. 35 Fibromyalgie patiënten en 25 gezonde controles deelnamen.

Deelnemers werden afgewisseld in 30 seconden blokken tussen rust en stimulatie. Stimulatie bestond uit gelijktijdige visuele (knipperende dambord), auditief (reeks van 15 tonen) en een tactiele taak waar de deelnemer werd gevraagd om het topje van hun rechterduim aanraken om de andere vingers. fMRI-scans van de hersenen werden tijdens rust en stimulatie voltooid. Over het geheel genomen bleek Fibromyalgie patiënten verhoogde hersenactiviteit reacties op de stimuli.

Dit jaar Dr. Lopez-Sola is terug met collega’s van de Universiteit van Colorado in Boulder met iets nog beter. Voortbouwend op dat 2014 studie vergeleken ze de hersenen reactie op zowel pijnlijk en niet-pijnlijke prikkels in 37 fibromyalgie patiënten gematched met 35 gezonde mensen. Wat ze vonden was een definitieve ondertekening dat ze hebben gezegd kunnen de Fibromyalgie hersenen met 93% nauwkeurigheid te onderscheiden.

Het is verbazingwekkend wat computers deze dagen kan doen. Ze gebruikten machine-learning technieken voor het identificeren van een brain-based Fibromyalgie “handtekening”.

Uiteraard is dit nog maar het begin als ze nodig zullen hebben om dit onderzoek uit te breiden naar een bredere groep mensen. Voeg daaraan toe dat dat het nooit kan worden gebruikt als een diagnose instrument eenvoudig te wijten aan de kosten. Standard MRI gewoon kijken naar de structuur van de hersenen, terwijl fMRI gekeken naar de functie (die delen van de hersenen worden gebruikt voor verschillende dingen). Terwijl MRI’s op grote schaal worden gebruikt, fMRI is nog steeds niet erg veel gebruikt en lijkt meer voor onderzoek dan voor de werkelijke diagnostiek (buiten van een beroerte, alzheimer en hersentumor patiënten) te worden gebruikt. Echter, misschien wel in de tijd als meer waarde wordt gezien in fMRI zullen we zien dat uit te vergroten en het uitgegroeid tot een grote schaal gebruikt diagnostisch instrument.

Zelfs als we niet het punt hebben bereikt nog, waar fMRI kan worden gebruikt voor de diagnose hebben we een punt bereikt waarop de studie na studie toont aan dat Fibromyalgie is een neurologische aandoening. Onze hersenen gewoon verwerken stimuli anders dan de hersenen van gezonde mensen.

 

bronnen:

López-Solà, M., Hill, J., Wager, TD, Garcia-Fontanals, A., White-Hinojo, L., Garcia-Blanco, S., & … Garcia-Fructuoso, F. (2014). Veranderde functionele magnetische resonantie beeldvorming nonpainful responsen op sensorische stimulatie in fibromyalgie patiënten. Arthritis & Rheumatology , 66 (11) 3200-3209.

López-Solà, M., Woo, CW, Pujol, J., Deus, J. Harrison, BJ, Monfort, J., & Wager, TD (2016). Op weg naar een neurofysiologische handtekening voor fibromyalgie. Pain .

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.38781/full

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *