Sjekkliste for fibromyalgisymptomer

Å få diagnosen fibromyalgi er vanligvis en vanskelig prosess, selv om det nå er enklere enn det pleide å være. Det kan være utfordrende å finne en lege som vil ta bekymringene dine på alvor. Og fibromyalgi kalles noen ganger “den store etterligningen” fordi så mange sykdommer har lignende symptomer. Lurer du på om du kan ha fibromyalgi? Bruk denne sjekklisten for fibromyalgisymptomer og diskuter den med legen din.

UDSPREDE SMERTER

Utbredt smerte er et av de vanligste tegnene på fibromyalgi. Dette symptomet føles som om du har en dyp smerte over hele kroppen. Huden din føles sår når folk tar på den og verken går ned til beinene. Denne typen smerte kan gjøre det vanskelig å bevege seg, selv om inaktivitet ironisk nok ofte gjør det verre. Smertestillende midler gir vanligvis ikke mye lindring heller.

SØVNPROBLEMER

Du skulle tro at det å være trøtt og ha vondt ville bety at du sov som en baby. Men dessverre har mange mennesker med fibromyalgi faktisk problemer med å sovne og få en god natts søvn. Smerte forstyrrer ofte evnen til å sove. Det er ikke noe verre enn å være så utslitt og fortsatt ikke kunne få resten du trenger for å komme deg. Men når du endelig sovner, er det også mulig at du kan sove i 10 til 12 timer. Fibromyalgi betyr at du trenger søvn, men søvnen din vil sannsynligvis ikke være normal.

UTMATTELSE

Tretthet handler ikke bare om å føle seg sliten. Det er mer som at mengden av utmattelsen din ikke står i forhold til mengden innsats du legger ned i noe. Noe enkelt som å rydde huset eller handle dagligvarer vil gjøre at du føler deg utmattet og utmattet i flere dager. Fordi du sannsynligvis ikke sover godt, får kroppen din aldri sjansen til å komme seg helt etter aktivitet, noe som øker følelsen av tretthet.

KOGNITIVE VANSKER

Alle har øyeblikk hvor de ikke kan huske navnet på noen de har møtt en gang eller glemmer en avtale. Men det kan være et tegn på et reelt problem hvis denne typen ting ofte skjer med deg. Mange mennesker med fibromyalgi lider av kognitive vansker, en type forvirring som ofte kalles “fibro-tåken”. Dårlig søvn er en annen medvirkende årsak til fibrotåke også, noe som gjør det vanskeligere å være mentalt skarp.

DEPRESJON

Mange mennesker med fibromyalgi håndterer også hyppige depresjoner. Absolutt, å ha kroniske smerter og få dårlig søvn ville sette noen i dårlig humør. Men depresjonen ved fibromyalgi er mer enn bare situasjonsbestemt. Du kan også ha humørsvingninger, irritabilitet og angst eller panikkanfall.

ANDRE VANLIGE SAMEKSISTERENDE FORHOLD

Irritabel tarmsyndrom  inkluderer symptomer som ofte veksler mellom diaré og forstoppelse. Du kan ha problemer med å ha regelmessige avføringer. Magekramper forekommer ofte også. Symptomer kan være knyttet til stress eller spesifikk mat.

Migrene og annen hodepine  er også en del av fibromyalgiopplevelsen.

Blæreproblemer  inkluderer hyppig vannlating, blærespasmer, interstitiell cystitt og smerte under vannlating.

Kvinnelige reproduktive problemer  inkluderer smertefulle menstruasjonssmerter, uregelmessig menstruasjon, bekkensmerter og for tidlig overgangsalder. Selv om den nøyaktige sammenhengen mellom kvinnelige hormoner og fibromyalgi ikke er forstått, antas det å være årsaken til at fibromyalgi er så mye mer vanlig hos kvinner.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *