Fibromyalgi er ikke alt i dit hoved, bekræfter ny forskning

Fibromyalgi har været en mystisk sygdom, der forårsager smerte i hele kroppen og dybt i væv uden nogen åbenbar årsag. En stor del af det medicinske samfund har troet, at sygdommen var psykosomatisk, og folk tror i bund og grund, at de har smerter. Men et lille biofarmaceutisk firma, Intidyn, eller Integrated Tissue Dynamics, har fundet, hvad de mener er årsagen til sygdommen.

Forskere fra virksomheden og fra Albany Medical College har fundet ud af, at der er en unik neurovaskulær struktur, eller blodgennemstrømning til nerverne, i huden på kvindelige patienter, som rapporterer smerter fra fibromyalgi. Dette, mener forskerne, er måske den ultimative årsag til den smerte, der opleves i tilstanden.

“I stedet for at være i hjernen, består patologien af ​​overskydende sensoriske nervefibre omkring specialiserede blodkarstrukturer placeret i håndfladerne,” sagde Dr. Frank L. Rice, formand for Intidyn og seniorforsker i undersøgelsen, i en pressemeddelelse

Blodkarforsnævring kan styres af nerver i huden. Patienter med fibromyalgi har et unormalt højt antal nerveender omkring en blodkarbro i huden.

“Denne opdagelse giver konkrete beviser for en fibromyalgi-specifik patologi, som nu kan bruges til at diagnosticere sygdommen og som et nyt udgangspunkt for at udvikle mere effektive terapier.”

For et par år siden offentliggjorde virksomheden en rapport i tidsskriftet  Pain  om en sag, der involverede en kvinde, der blev født uden særlige nerveender, der på det tidspunkt mentes at være vigtige for berøring. Men kvinden havde det godt og kunne fortsætte sit liv. Hun havde nerveender nær de fine kapillære blodkar i hendes hud, som tidligere kun var blevet antaget at kontrollere blodgennemstrømningen i blodkarrene. “Vi troede tidligere, at disse nerveender kun var involveret i at regulere blodgennemstrømningen på et underbevidst niveau, men her havde vi beviser for, at blodkarenderne også kunne bidrage til vores bevidste følesans … og også smerte,” sagde Rice.

Aktuelle målrettede lægemidler, lavet af Eli Lilly og Forest Labs, er serotonin/norepinephrin-genoptagelseshæmmere (SNRI), der virker på hjernen. Men de kan også virke på nerveenderne i nærheden af ​​blodkar i huden. “Ved at vide, hvordan disse lægemidler skulle virke på molekyler i hjernen,” tilføjede Dr. Philip J. Albrecht, Ph.D., “vi havde beviser for, at lignende molekyler var involveret i funktionen af ​​nerveender på blodkarrene. Derfor antog vi, at fibromyalgi kunne involvere en patologi på det sted.” Som resultaterne viser, var de korrekte.

Holdet på virksomheden så på hudprøver fra kvinder med fibromyalgi, indsamlet af Albany Medical College og undersøgt med en speciel mikroskopteknologi. Det, de så, var en svimlende stigning i nerveender ved synet af blodkar i huden. Disse steder styrer strømmen af ​​iltet blod mellem små blodkar i huden. De kan forårsage blokering af dette broområde for at tillade huden at udstråle varme eller åbne den for at holde varmen inde, når den er kold.

“Den overskydende sensoriske innervation kan i sig selv forklare, hvorfor fibromyalgipatienter typisk har særligt ømme og smertefulde hænder. Men derudover, da de sensoriske fibre er ansvarlige for at åbne shuntene, ville de blive særligt aktive under kolde forhold, som generelt er meget generende for fibromyalgipatienter,” sagde Albrecht.

Men disse specielle shunts eller broer gør meget mere end at regulere varmen i kroppen; de kunne blokere blodgennemstrømningen til musklerne dybt inde i vævet.

“Ud over involvering i temperaturregulering går en enorm del af vores blodgennemstrømning normalt til vores hænder og fødder. Langt mere, end der er nødvendigt for deres stofskifte,” bemærkede Dr. Rice. “Som sådan fungerer hænder og fødder som et reservoir, hvorfra blodstrømmen kan omdirigeres til andre væv i kroppen, såsom muskler, når vi begynder at træne. Derfor kunne patologien opdaget blandt disse shunts i hænderne forstyrre blodgennemstrømningen til musklerne i hele kroppen.

Denne fejlforvaltede blodgennemstrømning kan være kilden til muskelsmerter og ømhed og følelsen af ​​træthed, som menes at skyldes en ophobning af mælkesyre og lave niveauer af inflammation hos fibromyalgipatienter. Dette kan igen bidrage til hyperaktiviteten i hjernen.” Hyperaktiviteten i hjernen kan være årsag til den søvnløshed, som mange patienter med tilstanden oplever.

At finde et egentligt fysiologisk grundlag for fibromyalgi autoimmun sygdom vil være en positiv åbenbaring for mange, der har fået at vide, at deres smerter kun er i deres hoved. Med tiden vil forskere være i stand til yderligere at dissekere årsagerne til smerterne i sygdommen og kan udvikle lægemidler til at håndtere den faktiske årsag til smerten.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *