Bewijs van zenuwbeschadiging bij ongeveer de helft van de fibromyalgiepatiënten

Bewijs van zenuwbeschadiging bij ongeveer de helft van de fibromyalgiepatiënten

DOOR JULIA NELSON Samenvatting: Ongeveer de helft van een kleine groep patiënten met fibromyalgie – een veel voorkomend syndroom dat chronische pijn en andere symptomen veroorzaakt – bleek schade te hebben aan zenuwvezels in hun huid en ander bewijs van een ziekte die dunnevezelpolyneuropathie wordt genoemd ( SFPN). In tegenstelling tot fibromyalgie heeft SFPN een duidelijke pathologie en het is bekend dat het wordt veroorzaakt door specifieke medische aandoeningen, waarvan sommige kunnen worden behandeld en soms genezen. Ongeveer de helft van een kleine groep patiënten met fibromyalgie – een veelvoorkomend syndroom dat chronische pijn en andere symptomen veroorzaakt – bleek schade te hebben aan zenuwvezels in hun huid en ander bewijs van een ziekte die dunnevezelpolyneuropathie (SFPN) wordt genoemd. In tegenstelling tot fibromyalgie, dat geen bekende oorzaken en weinig effectieve behandelingen heeft gehad, heeft SFPN een duidelijke pathologie en het is bekend dat het wordt veroorzaakt door specifieke medische aandoeningen, waarvan sommige kunnen worden behandeld en soms genezen. De studie van onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH) zal in het tijdschrift verschijnen PAIN  en is online uitgebracht. “Dit biedt enkele van de eerste objectieve bewijzen van een mechanisme achter sommige gevallen van fibromyalgie, en het identificeren van een onderliggende oorzaak is de eerste stap naar het vinden van betere behandelingen”, zegt Anne Louise Oaklander, MD, PhD, directeur van de Nerve Injury Unit in de MGH Department of Neurology en corresponderende auteur van de Pain paper. De term fibromyalgie beschrijft een reeks symptomen – waaronder chronische wijdverspreide pijn, verhoogde gevoeligheid voor druk en vermoeidheid – waarvan wordt aangenomen dat ze 1 tot 5 procent van de mensen in westerse landen treffen, vaker vrouwen. Hoewel een diagnose van fibromyalgie is erkend door de National Institutes of Health en het American College of Rheumatology, is de biologische basis ervan onbekend gebleven. Fibromyalgie deelt veel symptomen met SFPN, Ontworpen om mogelijke verbanden tussen de twee aandoeningen te onderzoeken, de huidige studie omvatte 27 volwassen patiënten met fibromyalgie-diagnoses en 30 gezonde vrijwilligers. Deelnemers ondergingen een reeks tests die werden gebruikt om SFPN te diagnosticeren, waaronder beoordelingen van neuropathie op basis van een lichamelijk onderzoek en antwoorden op een vragenlijst, huidbiopten om het aantal zenuwvezels in hun onderbenen te evalueren en tests van autonome functies zoals hartslag , bloeddruk en zweten. De vragenlijsten, examenbeoordelingen en huidbiopten vonden allemaal significante niveaus van neuropathie bij de fibromyalgiepatiënten, maar niet bij de controlegroep. Van de 27 fibromyalgiepatiënten hadden er 13 een duidelijke vermindering van de zenuwvezeldichtheid, abnormale autonome functietesten of beide, wat wijst op de aanwezigheid van SFPN. Deelnemers die aan de criteria voor SFPN voldeden, ondergingen ook bloedtesten voor bekende oorzaken van de aandoening, en hoewel geen van hen resultaten had die op diabetes wezen, een veelvoorkomende oorzaak van SFPN, bleken er twee een hepatitis C-virusinfectie te hebben, die met succes kan worden behandeld. en meer dan de helft had aanwijzingen voor een vorm van disfunctie van het immuunsysteem. “Tot nu toe was er geen goed idee over de oorzaak van fibromyalgie, maar nu hebben we bewijs voor sommige, maar niet voor alle patiënten. Fibromyalgie is te complex voor een ‘one size fits all’-verklaring’, zegt Oaklander, universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School. “De volgende stap van onafhankelijke bevestiging van onze bevindingen door andere laboratoria is al aan de gang, en we moeten ook die patiënten volgen die niet voldeden aan de SFPN-criteria om te zien of we andere oorzaken kunnen vinden.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *