Fibromyalgie, ik vergat de woorden die ik ging zeggen, ik vergat wat ik ging doen, ik vergat waar ik heen ging

Brain fog (ook wel fibro-fog of cognitieve disfunctie genoemd) is een van de meest voorkomende klachten van mensen met fibromyalgie (FM) en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Voor velen kan het zo’n grote impact op hun leven hebben als pijn of vermoeidheid. Sommige mensen zeggen zelfs dat hersenmist de meest invaliderende van hun fysieke symptomen is. Wat veroorzaakt mentale verwarring? We weten nog steeds niet precies wat de oorzaak is van cognitieve disfunctie bij deze aandoeningen, maar we hebben veel theorieën over mogelijke bijdragende factoren, waaronder:     • Gebrek aan       rustgevende slaap     •

Abnormaal volume of bloedstroom uit de schedel • Hersenafwijkingen • Voortijdige veroudering van de hersenen • Geestelijke afleiding door pijn Bij FM is hersenmist in het algemeen groter naarmate de pijn verergert. Bij zowel FM als CVS kan het erger worden als je       angstig bent, haast hebt of te maken krijgt met emotionele overbelasting. Depressie      , die veel voorkomt bij FM en CVS, wordt      ook in verband gebracht met fibro-mist. Sommige onderzoeken tonen echter aan dat de ernst van hersenmist niet correleert met de symptomen van depressie. Veel voorkomende medicijnen voor FM en CVS kunnen ook bijdragen aan mentale verwarring. Hersensymptomen van fibro-fog:     •

Symptomen van mentale verwarring kunnen variëren van mild tot ernstig. • Ze verschillen vaak van dag tot dag en niet alle patiënten hebben ze allemaal. Symptomen zijn onder andere:     Gebruik van woorden en geheugen:    •

Moeite met het onthouden van bekende woorden, het gebruik van onjuiste woorden, het langzaam onthouden van namen. Problemen met het kortetermijngeheugen:     •

Vergeten, onvermogen om te onthouden wat je hebt gelezen of gehoord.

Ruimtelijke desoriëntatie: door het niet herkennen van een gezinsomgeving raakt men snel de weg kwijt, heeft moeite zich te herinneren waar dingen zijn. Moeilijkheden bij multitasken:     •

Onvermogen om aandacht te besteden aan meer dan één ding, de oorspronkelijke taak vergeten wanneer afgeleid.

Verwarring en moeite met concentreren, problemen met informatieverwerking worden snel afgeleid. Wiskunde / moeite met getallen:     •

Moeite met het uitvoeren van eenvoudige wiskundige bewerkingen, het onthouden van reeksen, het omzetten van getallen, problemen met het onthouden van getallen.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *