Risikoen for svimmelhed og fald ved fibromyalgi

Ved fibromyalgi er svimmelhed, dårlig balance og fald almindelige klager. For nogle mennesker er de en mindre irritation, som dukker op af og til. Hos andre kan de være alvorligt invaliderende og føre til regelmæssige skader.

At falde, og især at falde hyppigt, er et alvorligt problem. Det sidste, du har brug for, når du allerede har konstante smerter, er at skade dig selv hele tiden. Hyppige fald eller balanceproblemer kan også føre til frygt for at falde.

Den frygt kan til gengæld gøre dig bange for at forblive aktiv, selv inden for dine grænser. Ifølge en undersøgelse i  Clinical Rheumatology har  73 procent af personer med fibromyalgi en frygt for fysisk aktivitet, og næsten 75 procent har problemer med balancen.

Fald er mindre et symptom og mere en konsekvens af symptomerne på svimmelhed og dårlig balance. I denne tilstand kan fald og balanceproblemer også være relateret til ændringer i, hvordan vi går.

Så hvorfor involverer fibromyalgi disse problemer? Og hvad kan vi gøre ved dem?

Fibromyalgi og svimmelhed

Ved fibromyalgi kommer svimmelhed oftest, når man først rejser sig. Det svarer til følelsen af ​​et “hovedsus” fra når du rejser dig for hurtigt, kun det kan ske hver gang du går fra at ligge eller sidde til at stå op. Den pludselige indtræden af ​​svimmelhed kan få dig til at svaje på fødderne, vakle, eller det kan endda få dig til at falde eller besvime.

Svimmelhed og besvimelse i denne tilstand kan være bundet til en bestemt undergruppe, ifølge en undersøgelse fra 2017 offentliggjort i  European Journal of Pain . Ud over svimmelhed og besvimelse havde denne undergruppe også de højeste smerteniveauer samt en række symptomer og overlappende tilstande, herunder kognitiv dysfunktion (“fibrotåge”), irritabel blære, vulvodyni og restless legs syndrom.

Forskning tyder på, at dette symptom stammer fra dysfunktion af det autonome nervesystem (ANS), som kaldes dysautonomi. ANS er involveret i en masse kritiske funktioner i din krop, herunder hjertefrekvens, blodtryk, åndedrætsfrekvens, kropstemperatur, stofskifte og fordøjelse.

Svimmelhed som følge af dysautonomi kan kaldes ortostatisk intolerance, neuralt medieret hypotension eller posturalt ortostatisk takykardisyndrom (POTS). I bund og grund betyder disse ting, at hjertet og hjernen ikke kommunikerer ordentligt med hinanden.

Det, der skal ske, er, at når du rejser dig op fra en liggende eller siddende stilling, øger ANS dit blodtryk for at bekæmpe tyngdekraften og holde en tilstrækkelig forsyning af blod i din hjerne. Med dysautonomi sker dette ikke, som det skal. I stedet kan blodtrykket faktisk falde, når du står, og resultatet er svimmelhed eller uklarhed. I POTS øges pulsen, når blodtrykket falder.

Svimmelhed kan være forbundet med hjertebanken, sløret syn, øget puls, brystsmerter og en form for besvimelse kaldet vasovagal synkope.

Ikke alle med fibromyalgi-relateret svimmelhed besvimer dog. I en undersøgelse fra 2008 siger forskere, at svimmelhed og hjertebanken var mere almindelige end at besvime. De siger også, at POTS var et af de mest almindelige fibromyalgisymptomer, de observerede under tilt-table-tests, som måler din reaktion på ændringer i position.

Balance og gangproblemer

Ud over muligheden for fald tyder forskning på, at mennesker med fibromyalgi går anderledes end raske mennesker. En undersøgelse fra 2009 viste, at omkring 28 procent af mennesker med denne sygdom har en unormal gangart (måde at gå).

I en undersøgelse fra 2017 af funktionel ydeevne sagde forskere, at gang og balance var alvorligt svækket i denne tilstand. Forskelle inkluderet:

  • Betydeligt kortere skridtlængde
  • Langsommere tempo
  • Måden kroppen svajer, når man går

Forskere bemærkede, at forskelle i gang og balance var værre hos mennesker, der havde mere smerte, stivhed, træthed, angst og depression. De anbefalede, at sundhedsudbydere vurderer gang og kropsholdning hos deres patienter med fibromyalgi for at finde den bedste form for rehabilitering og faldforebyggelse for dem.

Denne undersøgelse er en del af en voksende mængde videnskabelig litteratur, der demonstrerer balance- og gangproblemer i denne tilstand, der kan føre til fald. Alligevel er evaluering og behandling af disse symptomer muligvis ikke en høj prioritet for din sundhedsplejerske. Hvis de bekymrer dig, så sørg for at tage dem op ved din næste aftale.

Afhjælpning af svimmelhed og faldrisiko ved fibromyalgi

Jo mere succesfuld du er med at behandle din fibromyalgi, jo mindre burde disse symptomer være et problem. Men hvis de har brug for mere opmærksomhed, eller du ikke har været i stand til at finde effektive fibromyalgibehandlinger, har du flere muligheder.

For svimmelhed fra POTS, ortostatisk hypotension eller neuralt medieret hypotension, kan din læge muligvis anbefale medicin, der hjælper. Disse kan omfatte SSRI/SNRI’er, benzodiazepiner og betablokkere. Nogle af disse lægemidler kan også hjælpe med at lindre andre fibromyalgisymptomer – SSRI’er og SNRI’er er almindeligvis ordineret til denne sygdom. Din sundhedsplejerske kan også anbefale livsstilsændringer.

Hvis du ryger,   tyder forskning offentliggjort i det reumatologiske tidsskrift Joint, Bone, Spine på, at det kan hjælpe med at lindre besvimelse og flere andre symptomer på fibromyalgi.

Når det kommer til balance og gang, er fysioterapi en almindelig behandling. Du vil måske også spørge din sundhedsplejerske, om noget som yoga, tai chi eller qigong er sikkert for dig.

Indtil du finder måder at forbedre disse symptomer på, betaler det sig at være forsigtig. Hjælpemidler såsom en stok eller rollator kan hjælpe med at holde dig på benene. Siddende øvelser kan være den sikreste mulighed, og de er bestemt et bedre valg end at være mindre aktiv, end du kan være.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *