Lady Gagas Netflix-dokumentär sätter fibromyalgi i centrum

På många sätt, Lady Gagas nya Netflix-dokumentär,  Gaga: Five Foot Two är din vanliga popstjärnedokumentär, i stil med Madonnas  Truth or Dare eller Katy Perrys  del av migDen följer henne när hon skriver och spelar in låtar och musikvideor till sitt album  Joanne,  och förbereder sig för konsertframträdanden (inklusive hennes framträdande på  Super Bowl XLI). Det finns glimtar av hennes familjeliv, och Lady Gaga, eller i det här fallet, vanliga gamla Stefani Germanotta, går på ett dop som gudmor till en av hennes bandkamraters bebisar. Du träffar hennes föräldrar och farföräldrar. Allt standarddokumentärt kändismaterial.

Vad sätter  Gaga: Five Foot Two bortsett från är Lady Gagas vilja att sätta sin kamp med kronisk smärta, särskilt hennes fibromyalgi, i centrum i hennes berättelse. I själva verket är hela läkaren genomskjuten av smärta och trauma, och kampen för att inte bara behålla sitt förstånd utan fortsätta att fungera på en hög nivå. Filmen inleds med att Gaga reser sig ur sängen och får en behandling för sin höftsmärtaSå direkt vet vi att smärtan kommer att vara i centrum.

Ungefär 38 minuter in i filmen, efter en gripande scen där Gaga spelar en låt för sin far och mormor, ser vi henne i en fullblåst fibroflamma, som vid tidpunkten för inspelningen var odiagnostiserad. Vi ser Lady Gaga, som ligger på soffan under en handduk, gråter och beskriver “hela högra sidan av min kropp i en spasm.” Det är kraftfullt, och något som varje person med fibromyalgi har gått igenom. Hon erkänner till och med, till hennes kredit, tror jag, hur hennes privilegium som en enormt känd och rik underhållare ger henne tillgång till konstant och utmärkt sjukvård. “Jag tänker på andra människor som har, kanske något sånt här, men som kämpar för att komma på vad det är och som inte har pengar att få någon att hjälpa dem”, säger hon. “Och jag vet inte vad jag skulle göra utan alla dessa människor som hjälper mig. Vad fan skulle jag göra?”

Det är en bra fråga och en som många, om inte de flesta, personer med fibromyalgi ställer sig dagligen. Vi vet hur svårt det är att få en läkare att ta det på allvar, hur stigmatiserad kronisk smärta är. Och de flesta människor  har inte  miljontals dollar och sjuksköterskor som en del av sitt följe. Men det är fortfarande ganska häpnadsväckande att se henne gå från det till att utföra en ljus-släckt tolkning av “Bad Romance” för Tony Bennetts födelsedag bara timmar senare.

Därefter får vi ett montage av hennes arbete, tränga sig förbi paparazzi, spela in hälsningar från radiostationen, överraska fansen. På ett sätt är det inspirerande att se någon gå från att ha så ont till att vara “on-stop” för en avgudande, glupsk publik. Återigen, det här är alla vanliga popstjärnor för kändisar: Gaga som hanterar ett  offentligt uppbrott, och oroar sig för om hennes långvariga fans kommer att gilla hennes nya utseende, kommer skivan att vara bra?

Men det är fibrogrejerna som fastnar. Vi ser henne besöka sin läkare och lista sina symtomoch medicinerDet här är ett av dessa ögonblick med “Stjärnor, de är precis som vi” som kändisar försöker få till stånd, och inte alltid framgångsrikt. Men Lady Gaga lyckas göra det. Hon får en triggerpunktsinjektion och vi får se det, allt medan hon stressar upp sig för att det nya albumet läcker över hela internet.

“Medvetenhet” är en av de konstiga termerna som slängs runt mycket för sjukdomar som fibromyalgi, och jag är inte alltid säker på att det räcker för människor att bara vara “medvetna om” att något existerar. Men Lady Gagas beslut att visa sig i så mycket smärta och att släppa in oss på hennes läkarmottagning med henne, verkar göra mer än att bara öka medvetenheten. Det kan verkligen ta bort stigmatiseringen av dessa kroniska tillstånd. Ingen kunde någonsin se Lady Gaga gå igenom sina förberedelser för att uppträda i Super Bowl och kalla henne “lat”, vilket är en vanlig smutskastning som kastas mot människor med kroniska smärttillstånd. Jag antar att det finns några som kanske tittar på det här och säger, “Tja, om Lady Gaga kan göra det, varför kan  du  inte gå upp ur sängen?”

Men missar helt poängen. Som Gaga själv påpekar har hon mycket pengar att betala för sjukvård i världsklass, pengar som inte alla har. Men det finns också en sårbarhet som hon visar att många kändisar av hennes storlek inte skulle göra, och det är en stor sak.

Definitivt se filmen, speciellt om du är ett fan. Men även om du inte är det, är det fortfarande en viktig film, för att visa fibromyalgi i en så intim miljö.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *