16 sätt att föreställa sig hur fibromyalgi känns

1.  ”Föreställ dig den värsta sjukdomen, tröttheten och smärtan och ditt huvud är i en djup dimma där det fick dig att tänka på att åka till sjukhuset. Föreställ dig nu att du känner så varje dag och vet att om du går till sjukhuset kommer de förmodligen inte att hitta något fel och skicka hem dig och säga till dig att gå till din husläkare. Det är fibromyalgi.

2.  ”Föreställ dig att du vaknar på morgonen och känner dig utmattad, som om du inte hade sovit på flera dagar. När du ligger i sängen och försöker prassla upp energin att resa dig upp och ta dig till badrummet brottas du med tanken: “Kan jag klara mig en dag till?” Föreställ dig sedan att allt du gör, även de minsta uppgifterna, känns som att du går genom midjehög våt betong.

3.  “Föreställ dig en telefon. Det är något fel på laddaren. Oavsett hur mycket du försöker ladda den laddar den aldrig över 50 procent, om du har tur. Du stänger alla appar så att du kan försöka spara på batteriet, men det är ingen idé. Den sjunker snabbt tillbaka till noll procent på nolltid. Föreställ dig nu att du har blivit påkörd av en buss, och du är telefonen.

4.  “Jag säger till folk,” Vet du hur du känner när du har influensaHar kroppen ont i hela kroppen, gör allt ont till och med håret och naglarna? Ja, det är mina bra dagar.

5. “Tänk på den värsta influensan du någonsin upplevt, och koppla ihop det med att falla nerför tre trappor, rakt in i en bikupa. Det är fibromyalgi.

6.  “För mig är fibromyalgi flummigt och dimmigt tänkande och på en dålig dag känns det som om jag försöker gå igenom tjock Jell-O. Att göra vanliga saker orsakar smärta. Total utmattning utan fördelen av vilsam sömn.

7.  “ Det är som att din kropp var med om en bilolycka när du hade influensa och att du aldrig riktigt kom över någon av dem.

8.  ”Det värsta med den här sjukdomen är att du inte kan [föreställa dig det]. Det finns alldeles för många symtom som jag tror att folk går vilse efter att du listar de första 10. Det är ofta därför personer med fibro känner sig så isolerade och vänder sig till onlinecommunityt för att hitta folk som förstår det.

 “Ibland när jag tar av mig kläderna och tittar mig i spegeln förväntar jag mig att se blåmärken överallt eftersom min kropp gör så ont och värker. Sedan finns det tillfällen då jag önskar att jag fick blåmärken överallt för då kanske folk tar min smärta på allvar.

10.  “ Föreställ dig att vara inlindad i en burrito av en filt gjord av de där massagestolarna med bollarna i dem. Förutom att du aldrig vet hur många som kommer att trycka ner dig eller var. Vissa dagar är det som att de djupaste musklerna i min kropp får flera slag, medan andra känns det som att min hud är rå. Hela tiden kan jag inte tänka klart, som om mitt syre håller på att ta slut från att ha blivit krossat under tyngden och smärtan.

11.  “Min kropp känner antingen att den blivit påkörd av en lastbil eller andra dagar har någon en voodoodocka som sticker in nålar och vrider på dem med fibromyalgi.

12.  ”Smärtan så extrem att du känner för att kräkas. Det är svårt att tänka, äta, sova eller göra “normala” saker. Dina sensorer är avstängda. Det känns som att buller låter i en grotta, allt ekar. Lukter stör dig. Ljus gör ont i ögonen och du känner dig yr som en karnevalstur.

13. “Det är ‘Princess and the Pea’-syndrom… alla möjliga känslor förstärks. Att vara på en bro eller nära en rulltrappa känns som en jordbävning. Du luktar på saker som ingen annan gör. Och du kan inte stänga av saker som surrande ljus.

14.  “ Som att få Charlie-hästar i muskler du inte ens visste fanns. När du går ut och äter krånglar du hela tiden eftersom sitsen gör ont i ryggen. Du är alltid trött, och inte ens en full kanna mörkrostat kaffe fixar det.”

15.  ”Det är som dagen efter ett ansträngande träningspass, med de stela, ömma musklerna. Lägg till en solbränna och  huvudvärk, sedan influensa på toppen av det. Fibromyalgi-trötthet känns som att ditt blod har förvandlats till cement i dina ådror.”

16.  “Jag har ibland allvarliga fibromyalgi-episoder som känner hur det känns när du rör ett batteri mot tungan när någon vågade dig i dina yngre år. Det känns som en konstant timme eller så innan smärtstillande mediciner slår in.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *